Our Blog

Yahowa 13 - psychodeliczna enigma





Yahowa 13 lub Ya Ho Wa 13 to tajemniczy, amerykański zespół z Kalifornii. Nie za bardzo wiadomo o co chodzi. W skład grupy wchodzą równie tajemnicze postacie:

Octabius Aquarian - perkusja
Djin Aquarian - gitara
Sunflower Aquarian - bass
Pythias Aquarian - gitara.

Generalnie Yahowa 13 to chyba jakiś projekt ideologiczno - artystyczny. Muzycy żyją (żyli?) w swego rodzaju spełczności, a jeśli kto woli użyć określenia - sekcie, której duchowym przywódcą jest (był chyba teraz :) charyzmatyczna postać - Father Yod (Tom Baker). Filozofią to jakiś dziwaczny zlepek wierzeń kabalistyczno - mistycznych zakrapianych mocno środkami halucynogennymi i praktykami seksualnymi. Ojciec Yod na wygląda na postać między Sandokanem a Dziadem Mrozem.






W "środowisku" krążyła pogłoska, że pod nazwą Yahowa kryją się członkowie innej amerykańskiej psychodelicznej grupy - The 13th Floor Elevators, która została zdementowana przez samych muzyków, a raczej tych, którzy przeżyli atak środków halucynogennych. Zespół nagrał pokaźną ilość nagrań w latach 1973-1982. Praktycznie każda płyta różni się charakterem i stylistyką - od ballad po muzyczne eksperymenty i poszukiwania. Dominuje jednak oniryczny i mistyczny klimat, przeważa instrumentalne i garażowe granie, a gitarowe improwizacje można zaliczyć do kwintesencji psychodelicznego grania. Do bardziej "otwartych" projektów grupy można zaliczyć współpracę z liderem grupy The Seeds - Sky Saxonem. Nagrał z nimi płytę "Golden Sunrise", ale chyba też spodobali mu się "chłopcy z komuny", bo zarejestrował z nimi sporo materiału, który ukazywał się na singlach lub bonusach na CD. Wszystkie albumy (za wyjątkiem Golden Sunrise) ukazały się nakładem prywatnej wytwórni Higher Key a winyle są obecnie białymi krukami.





Wybrana dyskografia:

1973 - Father Yod & The Spirit of 76 / Kohoutek
1973 - Ya Ho Wa 13
1974 - All or Nothing At All
1974 - Presents The Savage Sons Of Yahowa
1975 - Penetration / An Aquarian Symphony
1975 - I'm Gonna Take You Home
1976 - Spirit Of 76 - Construction
1976 - Spirit Of 76 - Expansion
1978 - Principles Of The Children
1982 - Golden Sunrise



Zainteresowanym i odważnym polecam oficjalną stronę projektu Yahowa.

1 komentarz:

nasiono pisze...

dzięki za ten artykuł. dobre wprowadzenie na drogę Yahowy 13
Pozdrawiam

The Savage Saints Designed by Templateism | Blogger Templates Copyright © 2014

Autor obrazów motywu: richcano. Obsługiwane przez usługę Blogger.